Prvo ljetovanje s bebama

Eto, vratili smo se i s našeg prvog ljetovanja s osmomjesečnim blizankama. Dojmovi? Pa zapravo i odlični.

Krenuli smo s autom prepunim stvari (zamislite dupkom pun caddy s krovnim koferom). Putne torbe s odjećom za 2 odrasle osobe, jedno desetogodišnje dijete i dvije bebe. Igračke, voda (na otoku nije pitka voda), toster, kolica, drvena kola (koja je tata vrijedno napravio samo za nas), posteljina….. Zaista, pitali smo se trebamo li nešto ostaviti kod kuće, no ispostavilo se da smo koristili 99% stvari koje smo ponijeli.

S obzirom da je s nama išla kuma, vozila sam na more i to je bio jedini dio putovanja koji mi je bio stresniji pri pomisli na ljetovanje s bebama. Naime, naše se curke od samog rođenja ne vole voziti u autu i to u tolikoj mjeri da su prvih 5 mjeseci vrištale za vrijeme vožnje. Sada nekih 15-ak min mogu biti u sjedalicama budne, a ostatak duljeg puta uvijek tempiramo za vrijeme njihovog spavanja (srećom pa su barem počele spavati u autu). Zaplakale su odmah čim smo krenuli, smirile se za nekih pet i zaspale za nekih petnaestak minuta. Do Vira imamo 4 sata vožnje, mi smo došli za 5 što je izvanredno jer sam ja očekivala put od nekih osam sati. Veći dio puta su prespavale, dva puta smo stajali i to je to. Na povratku kući prespavale su cijeli put bez stajanja (noćna vožnja).

Reakcije na novi prostor i novo okruženje nisu imale. Naprotiv, toliko su bolje spavale na moru da sam i sama bila ugodno iznenađena. Ritam spavanja im se nije značajno promijenio. Preko dana one ionako nemaju ujednačen ritam, a večernji nam je bio kupanje oko 20:30 i do 2 spavanje, što se na moru znalo odužiti do 22:45. Budile bi se između 8:30- 10:00. Zapravo mi je to toliko zanimljivo jer to nisam očekivala. Vjerujem kako im je taj lakši i morski zrak godio. Povratkom doma, priča se vratila na staro, lošije i kraće spavanje. Eh, da nam je ponijeti malo tog zraka kući.

Vrijeme nam baš i nije išlo na ruku. Kišovito, vjetrovito. No, lovili smo svaki mogući trenutak za šetnje (kolica + nosiljke). S obzirom da je apartman malen, kišoviti dani su zahtjevali dodatno animiranje beba. Obje se znaju veoma lijepo same zaigrati i po 45 min, no cijeli dan u apartmanu stvara određenu nervozu i zahtijeva dodatno nošenje.

Kupanje u moru? J. 0 bodova, M. dva kupanja. More je zaista bilo prilično hladno s obzirom na bure prije našeg dolaska i za vrijeme našeg boravka. Ipak, kupale su se u morskoj vodi. Nosili smo na plažu bocu od 5l vruće vode i rashladili je morskom vodom u malenom čamčiću za vodu. Vole vodu i provodile su nekih pola sata – sat u vodi jednom ili dva puta dnevno. Svakako ponesite za tako male bebe pelene za kupanje da ne bi zbog neke kakalice morali za par min mijenjati vodu 🙂 .

Prošli smo s J. neku crijevnu virozu s temepraturom (12 sati), M. je pala s kreveta i rasjekla usnicu. M. je značajno napredovala u tih desetak dana – sama se posjela, propuzala, što J. čini već neko vrijeme.

Apetit im se nije promijenio, rado su jele kao i kod kuće. Smokve su im totalni hit.

Kako inače koristimo platnene pelene, a na moru nemamo perilicu rublja, koristili smo jednokratne. Čovječe! Koliko je to novaca tek smo onda shvatili. Stotinjak kuna malo veći paket koji traje nekoliko dana. Skoro sam plakala za svojom perilicom.

Zapravo, kada se nađeš bez perilice rublja, suđa, sušilice i pitke vode, shvatiš koji luksuz imaš kod kuće. Shvatiš također da se može i bez toga, no toliko više vremena uložiš u poslove koji mogu trajati i 200% kraće.

Što smo najviše koristili od njihove odjeće? Bodije! Definitivno su broj jedan i ponijela bi ih više drugi puta. Kratke majice uopće nismo koristili i one su mi zapravo nekako skroz bespotrebne kroz ljeto. Više su nekako za proljetno/jesenki period. Nosile su i kratke hlačice, ali i duge. Hlačica nam je dovoljno bilo dva para svakih po bebi i vestica za svaku.

Difuzer za eterična ulja nam je radio veći dio dana i mazala sam ih kombinacijom kokosovog i eteričnog ulja i mogu reći da nisu imale ni jedan ubod komaraca.

Naš must have za bebe?

  • odjeća (bodići, par kratkih  i dugih hlačica, vestica, trakice za kosu, čarapice, šeširići)
  • kozmetika (krema za sunčanje, ulje za tijelo, gel za kupanje, četka za kosu, kokosovo ulje i eterična ulja protiv komaraca, macerat nevena, štapići za uši)
  • ljekarna (toplomjer, fiziološka, lupocet, octenisept, šprice, flasteri)
  • igračke
  • bazen, čamac na napuhavanje
  • ručnici
  • pelene za kupanje (višekratne)
  • fredovi koluti za plivanje
  • deka ili neka druga podloga za iganje
  • difuzer za eterična ulja

I na kraju, samo opušteno. Uglavnom se bez svega čovjek snađe. Bebe se prilagode i bolje nego li mi zamišljamo. Svima preporučam da odu na more, prvenstveno zbog zdravlja djece.

20180620_083917

36533492_10217107712663847_1861158046894391296_n.jpg

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.