Svijet platnenih pelena s blizancima

Za platnene pelene prvi sam puta čula još i prije trudnoće, no nisam se sa njima susrela. Ipak, znala sam da baš njih želim korisiti kada jednog dana postanem majka. Spoznaja da ću biti mama blizankama u toj me namjeri malo poljuljala. No, nekako sam im zaista željela pružiti njegu koju bi pružila i samo jednoj bebi. Počela sam na svakodnevnoj bazi iščitavati forume, portale, facebook grupe i činilo mi se sve to toliko komplicirano – kao da sam ušla u skroz jedan drugi svijet. Zaista sam danima istraživala prije nego li sam naručila prve pelene.

Sjela sam sa suprugom i kada smo krenuli računati koliko nam se financijski više isplati, znali smo da ćemo definitivno korisiti PP. Zdravije je za dijete – WIN, financijski lakše -WIN WIN. Ako uzmete da jedna beba svakodnevno potroši okvirno 8 pelena, a vi imate 2 bebe. To je 16 pelena dnevno x 30 dana je 480 pelena. I sad uzmi da je pelena po nekih 70 lipa i da će ih klinci koristiti 3 godine  ispadne da na pelene potrošiš cca 12 000 kn. 12 000!! Za dvije godine nošenja pelena to je nekih 8000 kn. Za platnene pelene mi smo sve zajedno izdvojili 4500. Znači, u samom strtu nas je došlo jeftinije. Naravno, treba tu uračunati vodu, prašak, struju. Ali, uzmimo također u obzir da ne kupujemo ni vlažne maramice. Iskreno, nemam pojma koliko bi na to trošili.

Ok, riješili smo financijski plan – isplati se. Sad zamislite kolike su pelene zagađivači. Platnenih pelena za blizance vam je potrebno pedesetak u 3 godine. Jednokratnih u tri godine 17280! Koji li je to broj. Platnene pelene možete koristiti i za iduće dijete (ukoliko ga planirate 🙂 )

Nadalje, koža svakako lakše diše u tkanini, nego li u plastici. Sve žene koje koriste jednokratne uloške mogu shvatiti kako je nekoliko dana u mjesecu biti u plastici. A jednokratne pelene imaju superupijajuće slojeve koji su nakrcani kemijom koja dolazi u dodir s tom nježnom kožom.

Što kada se odlučite za platnene pelene?

Krenuti istraživati silne pojmove 🙂 Evo male pomoći:

  • PP (platnene pelene – najčešće se misli na tetra pelene)
  • MPP (moderne platnene pelene)
  • cover (zaštitni dio od pula koji dolazi preko mpp ili tetri)
  • AI2/3 (all in 2/3 – zaštitni dio u kojeg ulazi tetra pelena/uložak)
  • AIO (all in one – mpp sa zaštitnim dijelom
  • POCKET (pelena koja ima džepić u koji dolazi uložak)
  • FITTED (ulošci su ušiveni u samu pelenu)
  • SPLIT (sastoji se od više dijelova koji se odvajaju – potreban cover)
  • OS (one size – moguće je prilagođavati pelenu ili cover u više veličina)

Razne šivalice imaju još i svoje razne modele i nazive. Nama najdraža je Molly specijalka u koju idu samo ulošci. Dakle, izvana je tkanina, unutra je ušiveni pul i mijenjaju se ulošci.

TETRA PELENE

Po dolasku iz bolnice prvih mjesec dana koristili smo jednokratne pelene. Bebe su bile majušne (1780, 2360 g) i nekako su mi platnene bile glomazne na njima. Uz to trebali smo se priviknuti na bebe i suživot s njima, a ja malo doći k sebi. Nakon mjesec dana započeli smo s tetranjem. Tetra pelene slagali smo u foldove i kopčali snappy kopčama te preko njih stavljali covere. Također korisitli smo i prefolde u milovijinim ai2. Ova druga mi je draža opcija.

Najbolje tetrice su mi definitivno Xkko 173g/m2 (eko butik). Najviše su mi se rastegnule zelene LOLA pelene. Uvijek gledajte gramažu pelena da ne biste kao i ja kupili u lesnini na akciji pelene od nekih 90 g koje se raziđu u par pranja i sušenja, a ne upijaju.

Snappy kopče naručila sam preko ebaya.

Od foldova smo na početku koristili:

minikitefold

s nekih 3 mjeseca počeli smo koristiti origami fold:

origamifoldimage.jpg

S cca 4 mjeseca prešli smo na ai2 i presavijanjem tetri na trećine. Za takvo tetranje poslužile su nam i kinskice (s ebaya) i mogu reći da sam bila zadovoljna s njima. Koristili smo Alva, Elf i Happy Flute.

ODRŽAVANJE : Tetre perete na 60°C, ali ih možete i iskuhavati na 90°C. Coveri se preporučaju prati na 40°C, no možete ih prati kao i MPP na 60°C.

MPP

Tek s oko šest mjeseci počeli smo koristiti mpp. I upravo to mi se najviše sviđa. Nema slaganja tetrica u foldove. Mpp skineš, ispereš, posušiš i tako u krug. Kako smo zaljubljenici u Molly covere i njezine mpp su nam se pokazale najbolje. Kako za dan (split, bikini, specijal), tako i za noć. Ni jednom noćna (bamus i velur) s Molly coverom nije propustila. Bambus najbolje upija. Koristimo i Mother ease covere, no Molly nekako ljepše pristaju uz bebu, a dezeni su očaravajući (birate ih sami).

U grupi na facebooku dio MPP kupila sam rabljene i tako puno uštedjela. Žene prodaju nekoliko puta nošene pelene po nižoj cijeni. Sve koje sam kupila bile su zaista očuvane i dobro drže. Nove MPP uzela sam jedino od Molly, no i ostale su se pokazale dobrima (kreativni kutak, daj daj, tratinčica).

Uz MPP vam trebaju i ulošci koji pojačavaju upijanje (posebno noću) i koje možete samostalno koristiti u nekim pelenama poput Molly specijalke.

Pelene mijenjam na svaka 2, max. 3 sata (ukoliko spavaju) ili svaki puta kada prijmjetim da su ukakane ili jako popiškine. Noću ne mijenjam od kada su prestale kakati noću.

ODRŽAVANJE: Ovisno o količini bebinog uprljanog rublja pelene perem svaki ili svaki drugi dan. Bambus pelene, covere, specijalke perem odvojeno od onog što perem s alkoholnim octom (koji ide umjesto omekšivača). Koristim persil baby prašak (ne tekući deterdžent). Neke mame odlažu prljave pelene u kantu s vodom, no ja ih čuvam na suhome. Znači, ukoliko su pelene popiškine odložim ih u kantu, pokakane isperem iznad školjke pomoću tuša i tada stavim u kantu. Perem ih na 60°C s preostalom dječjom odjećom.

Uz platnene pelene svakako preporučam nabaviti i wetbag, odnosno torbu za pohranjivanje prljavih pelena. Također ih možete naručiti od šivalica ili preko ebaya. Mi imamo wetbag od Kreativnog kutka. Stvarno služi svrsi. Ne propušta mirise i možete ga odložiti i u torbu.

Gdje ih možete naručiti?

Eko butik ima razne platnene pelene i covere, no možete ih naručiti i od raznih šivalica (Molly, Boo & Boo, Kreativni kutak ….).

Funkcionira li to sa blizancima?

Naravno da funkcionira. Zaista, nema nekog prevelikog odvajanja vremena. Treba vam vremena tek toliko da isperete pelene i stavite ih u perilicu i sušilicu. Svakako preporučam sušilicu jer su pelene koje se suše na zraku tvrde. Uz ocat i sušilicu budu savršeno mekane i udubne. Coveri idu prema veličinama (S,M,L,OS). S obzirom da su moje bebe bile sitnije, prvih mjeseci im je trebao S, kasnije smo uzeli OS.

Neke zabrinjava hoće li se bebe početi kasnije okretati, puzati obzirom da su pp veće od jednokratnih. Moje su blizanke dokaz da to nema nikakve veze s pelenama, već s njihovim razvojem i spremnošću. J. se počela mjesec i pol ranije okretati od M., a propuzale su gotovo u isto vrijeme.

Pozivam sve u svijet platnenopelenaštva! Barem možete birati sami dezene pelena, covera i kombinirati ih s odjećom 🙂

mollyy

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.