Odjeća za bebe prema godišnjim dobima

Naše bebe jesenske su bebe, što znači da jedan dan može biti još 28°C, drugi 19°C. Također te temperature mogu varirati i tokom dana. Kako onda pripremiti odjeću za bebe?

Čitala sam pred kraj trudnoće po forumima i portalima kako obući jesensku bebu za izlazak iz rodilišta (termin studeni), no i dalje nisam znala što bi. Nisam znala ni koji bi broj odjeće pripremila. Što nam je na kraju ustvari trebalo?

Negdje u 34. tjednu trudnoće pripremila sam 3 vrećice odjeće. Za bebe jednu u broju 46, drugu u broju 50 te jednu vrećicu s mojom odjećom za izlazak. Odjeću broj 46 sam našla u Kiku, a 44 ima u C&A. Zaista nisam imala osjećaj koji će broj nositi s obzirom da je sve ok bilo s trudnoćom pa nismo ni znali kad će se roditi. Kako su se ipak rodile mjesec dana ranije, nosile su broj 44 (koji je baka kupila dok smo bile u rodilištu). I broj 44 im je bio malčice velik (izašle s 2000g/44cm i 2400 g/47 cm). Ono što su im sestre obukle za izlazak iz rodilišta je (temp tog dana oko 20-22°C):

  • bodi dugih rukava
  • majica dugih rukava
  • štrampice
  • tanke hlačice
  • kapica.

Do auta smo ih prekrili po nogicama s dekicama, no u autu smo ih otkrili. Kako su rođene malene, prvih tjedana trebalo je paziti da im bude dovoljno toplo (zbog nemogućnosti samostalne termoregulacije).

U stanu su nam uglavnom bile u dugom bodiju, tankoj majici, tanknim hlačicama i čarapicama ili dugom bodiju i jednodjelnoj pidžami (kod nas u stanu temp rijetko kad bude iznad 24°C).

Prva šetnja bila s njihovih 3 mj starosti, a kako je studeni bio još prilično topao nije bilo potrebe za debelim jaknama. Obukli smo dugi bodi, majicu, vesticu, štrampice, hlačice, kapica i pokrili ih dekicom.

Gledajući unatrag, kroz zimu sam znala pretjerivati s odjećom u one dane kada nije bilo prehladno još (iznad 8°C). Najpraktičnijim se pokazao flis medo jednodjelo odjelce. Kako se moje bebe mrze (ne pretjerujem s tom riječi – ne vole je preblago) oblačiti, izlasci su nam znali biti koma jer bi ih dugo oblačili, i tek kratko bili vani jer bi plakale. Ispod tog flisanog odjelca zaista ne treba bebe pretoplo oblačiti što sam ja u početku činila. Znači, na temp od nekih 10°C dovoljne su štrampice, dugi bodi, tanka majica, kapica i to je to! Posebno ako ih još u kolicima prekrijete dekom. Ja sam im stavljala  i debele hlače i vestu dok nisam skužila da pretjerujem (iako mi je H. to svaki puta tumačio – muškarci budu objektivniji i treba ih ponekad slušat). Na nižim temperaturama taj flisani smo zamijenili skafanderom. Kako se nisu vozile u kolicima nego se nosile na rukama, stavljala sam im i hlačice i vestu tanku ukoliko bi temp bila oko 0°C. Za kapu preporučam definitivno neku koja pokriva odmah i uši. Mi smo je jedva našli i to broj veću nego nam je trebala.

Zimi smo spavali na nekih 16 – 18°C i tada su na sebi imale dugi bodi, pidžamicu i bile zamotane u Ethereal jastuk.

Krajem ožujka, početkom travnja, ovisno o temperaturi znale su biti u dugom bodiju i vestici, hlačicama (tanjim ili debljim) i čarapama (jednim ili dvojim). Kasnije su bile samo u tankim hlačicama, bodiju i čarapicama. Za proljeće/jesen za curke svakako preporučam neke trakice koje pokrivaju uši. Naručila sam ih hrpu s ebaya ili aliexpressa i zaista su odlične, a cijene prihvatljive. Dezena raznoraznih. Najbolje su mi one koje se rastežu i oblikuju prema glavici. One koje se moraju vezati smetaju mojim curama jer predugotraje. Cijene su otprilike dolar.

trake

Za ljeto su nam se najboljima pokazali H&M bodiji i haljinice. S tim da su haljinice super jer su široke i ono što je najbitnije, ni ne osjete da im provučemo kroz glavu pa nije tolika panika. Kako imaju dužu kosicu, a dosta se znoje, kopčam im kosu preslatkim kopčicama isto s ebaya. Čvrste su i lako se kopčaju. Svaka kopča je različite boje pa ih možete kombinirati sa gotovo svakim komadom odjeće. Cijena je 15-ak kn za 20 kom.

špange

Za ljeto sam im uzela i šeširiće sa UV zaštitom iz Decathlona za 50-ak kn. Inače su cijene čak i oko dvjestotinjak kuna.

Curke su uglavnom bile u čarapicama dok nisam otkrila divne Bebičice. Zaista mi je žao što nisam odmah znala za njih jer bi ih sigurno prije naručila. Za probu smo naručili jedne od tkane marame, a druge od platna s glazbenim motivom. Unutra je mekana podstava tako da nožici zaista bude ugodno. Oduševljeni smo i jednima i drugima. Mekane su, lako se obuvaju i savršeno pristaju uz njihove nožice. Ono što je najbitnije, ne smetaju im ni za stajanje ni puzanje. Meni su predivne i zaista mi je ljepše kada su u njima kada idemo negdje, nego kada imaju samo čarapice. Dezena ima raznoraznih,a nositi ih može već i novorođenčad. Svakako ću im uzeti i u broju većem na jesen za jaslice. Osim bebičica, mogu se naručiti i bebičizmice (mislim da ćemo njih uzeti za zimu), poklon kompletići (sa slinčekom i privjeskom za dudu), šeširići, jaknice za nosiljke. U sve mogu biti ušivena i imena po želji. Obzirom da je sve ručni rad cijena je i više no prihvatljiva. Cijena bebičica je stotinjak kuna, ovisno o izboru materijala, a kako su napravljene tako da rastu s nogom djeca ih mogu nositi dulje vrijeme.

Bebičice

dobra.jpg
bebičice

 

Zaista mi je važno da im bude udobno i da koža može disati pa biram ono što je od 100% prirodnih materijala.

Pri izboru odjeće zaista mi nisu važne marke koliko omjer kvalitete i cijene. Tako da moje curke imaju odjeću iz lidla, kika, hm-a, ca, benettona …. Jako puno odjeće smo dobili tako da ima među ovim markama i Tom Tailor odjeće, no mislim da se sama ne bih odlučila za skuplju odjeću za djecu (ukoliko nije na sniženju), posebno ovu malu koja brzo rastu. Lidl nam se pokazao zaista super. Većina Lidlovih stvari za bebe nam je zaista super (osim one Looney tunes kolekcije koja nam se cijela rastegnula). Odjeća je baš mekana, a zadovoljava peri-deri kriterij. Znači, ne rasteže se odmah ni pri visokim temperaturama.

Osobno nikad nisam bila žena koja bi držala puno do mode. Važnija mi je bila udobnost. Kupovanje odjeće za sebe nije ono što radim s prevelikim guštom (više sam Bauhaus, Ikea, Emmezeta…. tip). No, za svoje curke obožavam birati odjeću, obuću, razne modne dodatke. Ipak, volim da sve to bude jednostavno, bez prevelikog kiča. Fascinantno mi je kako mi je svemir poslao baš dvije djevojčice, možda da upoznam više svoju žensku stranu i počnem malo više paziti i na svoj stil?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.