Mama zna najbolje

“Svaka mama zna što je najbolje za njezino dijete”. Rečenica je to koju svakodnevno pročitam u nekom komentaru u grupama na facebooku. I baš me u nekoj raspravi u kojoj sam sudjelovala neki dan potakla da napišem ovaj post. Zna li uistinu svaka mama to je najbolje za njeno dijete?

Ono što žene, a posebno majke, svakako imaju jest to šesto čulo/majčinski instinkt/intuicija ili kako god je želite zvati. Ono kad osjetiš da ti se dijete probudilo, a nisi u sobi s njim, kad ga pogledaš i osjetiš da nešto nije kako treba i taj dan dobije temperaturu i sl… Ipak, kako bi intuicija radila kako treba, prvo žena/majka treba raditi na sebi i svojoj povezanosti s djetetom. Svatko od nas u svojoj okolini ima majku koja ne da nije povezana s djetetom, već je u onoj krajnosti zanemraivanja djeteta. Pitam se kada se kaže da “svaka majka zna najbolje” misli li se pod tim upravo na tu intuiciju/majčinski instinkt? Ili se misli na znanje stečeno na internetu? Ili pak nešto treće?

Kroz iskustvo rada s djecom i roditeljima, nekako mi ta rečenica uopće ne sjeda. Svidjelo se to nekome ili ne. Kako majka koja nije pročitala ni jedan članak (a kamo li knjigu) o zdravoj prehrani, dojenju, AD-u, fizičkom i emocionalnom zdravlju djeteta, lijekovima, itd. može znati što je najbolje za njeno dijete? Danas kada imamo toliki izvor informacija, svima lako dostupan, kako i dalje možemo biti toliko needucirani? Kako majka koja svakodnevno laže djetetu može reći da zna to je najbolje za njeno dijete (možda je zdravo u majku u smislu da si olakša svaki puta)? Kako majka koja puši i pije u trunoći može reći da brine o svom djetetu? Znači li to da je njeno dijete manje vrijedno od drugih? Kako roditelj koji u vrtić dovodi dijete u prepunoj peleni, nepresvučenoj od prethodnog dana može reći da zna što je najbolje za njeno dijete? Pitam se, jesu li uistinu ta djeca manje važna od druge djece?

I dok pišem ovu rečenicu promišljam što se podrazumijeva pod tim da SVAKA majka zna što najbolje za njeno dijete? Vrtim u glavi film u kojem uloge igraju majke koje sam upoznala do sada. Što kroz posao, što kroz život. Upoznala sam majke koje nemaju visok stupanj obrazovanja, ali se raspituju o odgoju djece, o onome što je važno za cjelokupni rast i razvoj djeteta. Zanima ih, poslušaju savjet, raspravljaju. Upoznala sam i majke koje imaju doktorate, koje misle da zaista znaju sve, pročitale su mnogo knjiga, a pogubljene su u odgoju. Te iste zapravo ni nisu željele nikad prihvatiti savjet, jer “znaju one to je najbolje za njihovo dijete”. Te iste nisu željele uvidjeti da dijete ima emocionalnih potekoća jer je cijeli dan pred tv-om i nema kod kuće tople komunikacije, udara djecu jer se tako rješava svojih frustracija. Zna li ta majka što je najbolje za njeno dijete?

Rastužuje me to i ljut. Jer usitinu bi bilo idealno da svaka mama zna što je najbolje za njeno dijete. Upravo tako bi i trebalo biti! Pa ipak nije. Pogubili smo se u ovom vremenu informacija. Umjesto da ih iskoristimo kada su nam već toliko lako dostupne, mi ih ili ne koristimo ili tumačimo sasvim krivo. Prešli smo iz autoritarnog (strogog odgoja bez puno ljubavi) u popustljivi odgoj (puno ljubavi, malo granica) – što zbog manjka vremena za djecu, što zbog pritiska okoline. Prešli smo iz frustriranih generacija s malom dozom samopouzdanja u razmažene generacije s puno samopouzdanja, a malo samopoštovanja. A kako kad svaka mama zna što je najbolje za njeno dijete?

Čini mi se da se nekako ta izjava u raspravama koristi od strane onih mama koje rade nešto što se ne preporuča (bilo kroz znanastvena istraživanja, od strane odgojitelja, učitelja, doktora i sl.). Jedan od primjera je uvođenje dohrane djeci (WHO preporuča od 6 mj., neke druge institucije od 4. mjeseca) – uglavnom je trend da se počinje sa 6 mjeseci zbog nezrelosti djetetovih crijeva i nespremnosti istih za uvođenjem krute hrane. Kakvih li polemika oko toga u facebook grupama… A sva završavaju isto – “svaka mama zna što je najbolje za njeno dijete”. Zna li? Zna li majka koja s mjesec dana uvede kravlje mlijeko što je najbolje za njeno dijete? Zna li majka koja ne unosi sve potrebne tvari u organizm svog djeteta to je potrebno za rast njenog djeteta? Majka koja nije skuhala jedan svježi obrok svom djetetu? Zna li majka koja ne želi dojiti da joj se ne objese grudi to je najbolje za njeno dijete?

Zna li majka koja udara svoje dijete što je najbolje za isto? Zna li to majka koja gasi cigarete na svojem djetetu? Majka koja vozi dijete na prvom sjedalu u svom krilu, majka koja ne odvede bolesno dijete liječniku dok već nije vrijeme za bolnicu, majka koja pogrdnim riječima posramljuje svoje dijete?  Majka koja nije otišla ni na jedan UZV dok nije dobila trudove?

Ima toliko toplih i divnih majki. Koje promišljaju već o trudnoći, raspituju se, informiraju, traže savjete. To isto nastavljaju činiti kroz cijeli period odgoja djeteta. To su majke koje ne misle da su “popile svu pamet svijeta”, već one koje mogu promijeniti svoje mišljenje ukoliko netko pruži dobre argumente. To su majke koje žele pročitati neki članak, knjigu. Majke koje prate svoje dijete i povezuju se s njim. Da, to su majke koje mogu reći da znaju što je najbolje za njihovo dijete. Ali znate što? Te iste majke to ne izgovaraju jer znaju da ne znaju sve i da odgajajući dijete i one same uče.

Meni je zaključak toliko očit. No, ipak pitam Vas. Mislite li uistinu da SVAKA majka zna što najbolje za njeno dijete?

 

majka

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.