Osvrt na knjigu Svjesni roditelj

Svjesni roditelj jedna je od knjiga koju bi svakako svaki roditelj trebao pročitati. Knjiga je namijenjena prvenstveno roditeljima koji žele raditi na sebi kako bi znali usmjeriti svoju djecu.

Ni sama ne znam broj knjiga koje sam pročitala o odgoju djece. Vrlo je malo knjiga koje me sad mogu oduševiti i u kojima mogu doznati nešto novo. Svjesni roditelj baš je jedna od tih knjiga. Pročitala sam je u nekoliko dana i upijala svaku rečenicu. Toliko je promišljanja unutra i toliko misli koje sam već i imala o odgoju, ali su ovdje tako lijepo sročene. Knjiga je zaista namijenjena svakom roditelju i odgojno – obrazovnom djelatniku koji radi na sebi. Pod radom na sebi svakako mislim i na onaj duhovni aspekt. Ne religijski, već baš onaj duhovni u kojem svatko od nas traži svoj mir.

Predgovor knjizi pisao je Dalaj Lama, a pohvaljena je od slavnih imena poput Eckarta Tollea i Marrianne Wiliamson.

Obuhvaća poglavlja poput: Duhovni razlog rađanja djece, Dopustite djeci da ne traže doputenje od vas, Izazov života, Ludnica odgajanja, Dom izgrađen na postojanju, Kako se nositi s djetetovim pogreškama….

S podnaslovima : Kako potkopavamo naše pokušaje da se povežemo s djecom, Vrednujete li djetetovo ponašanje ili biće,  Slavite pogrješke svoje djece, Možemo li vjerovati životu, Možete li se osloboditi vlastite nesvjesnosti, Sve ovisi o tome kako mi to vidimo, Doba ranog djetinjstva kada sijemo sjeme sklada…

Puno autora usmjeruje roditelje što činiti prema djetetu kako bi se dijete cjelokupno razvijalo, a malo autora posvećuje pažnju duhovnom razvoju roditelja. Svi znamo za onu “sretna mama – sretno dijete” i u globalu je tako. No, kako bi roditelj bio sretan potreban mu je svakodnevni rad na sebi, a Shefali Tsabary daje smjernice kako poboljšati kvalitetu svojeg života kako bismo se mogli usmjeriti prema djetetu i dati mu krila.

Kako bih Vas potaknula na čitanje knjige, prepisati ću pojedine izvatke iz knjige:

  • nisu djeca problem, već naša nesvjesnost
  • djeca su previše egocentrična da razmiljaju o nama kad imaju izljeve ponašanja; razmišljaju jedino o sebi. Zato to ne uzimajte k srcu. Neodgovarajuće ponašanje znači jecaj koji dolazi iz srca: “Molim vas da mi pomognete”.
  • uskladiti svoju emocionalnu energiju s dječjom kudikamo je bolje, nego ih tražiti da je oni usklade s našom.
  • duh vašeg djeteta beskrajno je mudar
  • svjesni roditelj ima bezgraničnu vjeru u djetetovu intuiciju njegove sudbine
  • na je zadatak da podržavamo djetetovo esencijalno biće.

Zaista Vam želim ugodno čitanje i da težite miru i prisutnosti u roditeljstvu.

 

knjiga

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.