Nošenje blizanaca – babywearing (2. dio)

Nošenje djece (babywearing) počela sam proučavati prije trudnoće i odmah sam se zaljubila u isto. Fotke majki s različitih krajeva svijeta koje nose svoju djecu raznježile bi me.

 

 

 

Čim sam saznala da sam trudna počela sam tražiti elastičnu maramu po oglasnicima jer se marame preporučuju od samog rođenja zbog postizanja idealnog položaja djeteta u nosiljci. No, ubrzo su mi sve lađe potonule (u pogledu nošenja djece) jer sam saznala da nosim blizance. Nakon nekoliko dana i prvotnog šoka, počela sam proučavati nošenje blizanaca i shvatila da je zapravo to itekako izvedivo. Moja potraga za elastičnim marama se nastavila. Obzirom da blizanci budu manje porođajne težine, u elastičnoj je marami prvih tjedana moguće nositi blizance istovremeno. Elastična marama ugodna je do nekih 9 kg težine. Cijena 200 – 300 kn. U trudnoći sam pripremila dvije, jednu rabljenu i jednu novu, ljubičastu, ma divnu. U početku je bio plan nositi ih zajedno, a kasnije jednu ja, jednu suprug. Bila sam kao malo dijete u iščekivanju rođendanskog poklona. Motala sam se mjesecima kako bih bila spremna kada bebe stignu. Proučavala ispravne položaje, znala sam je u snu zavezat. Stigle bebe, ja jedva čekala da ih zavežem i nosim. I da, u tom trenu više nisam imala pojma kako to izvesti. S bebom u rukama koja plače jer joj se ne da čekati da se mama poveže i na kraju ju smjesti unutra predala sam štafetu suprugu. O jadan, toliko se trudio, ja bi uvijek našla zašto nije dobro zavezano. Vidjela sam na njemu što ne štima, ali ni ja je nikako nisam mogla dovoljno dobro namjestiti. Jednom sam je previše stegnula, drugi puta prelabavo. Pa bih taman namjestila kako treba pa se beba počela opirati, druga plakati….

25036739_759010734285146_8205265548464881664_n(1)

Pokušavali smo neka dva tjedna i svaki je imao jedan ili dva dobra nošenja i na kraju smo odustali…. Jednostavno ni on ni ja nismo tipovi za vezanje, a bebe su bile takve da bi urlale čim smo ih spustili pa bi se uznemirile i dok bi mi zavezali marame one više nisu bile dovoljno dobre volje za nošenje. Kako nemam fotke u kojoj su zajedno smještene bebe (jer nismo ni došli do toga da ih obje potrpam unutra), fotke mi je srdačno odlučila ustupiti Sanja Kaliopi (hvala draga). Dakle, mnogo mama nosi blizance u maramama od samog početka, mi jednostavno nismo bili za to. Može se!

 

 

Ono na što svakako trebate obratiti pažnju kod elastične marame jest da nožice čine oblik slova M, a kralježnica oblik slova C.

Povezana slika

 

Ok, znači, elastična marama otpada. Što dalje? Tkana marama? Ne, vezanje ne dolazi u obzir. Počela sam dublje proučavati oblikovane nosiljke. Ergo mi nekako uopće nije sjeo, htjela sam neku nosiljku teta šivalica. Dvoumila sam se između Frede i Bazzinge. Odluka je pala na Bazzinga nosiljke od kepera. Nakon razgovora s šivalicom i izborom dezena čekali smo otprilike mjesec – mjesec i pola da nosiljke stignu. Uzeli smo sa njima i gricke (jer mame po grupama pišu da im to treba, ali ispostavilo se da nama nije trebalo), torbice i dodatak za potporu kralježnici. Cijena nije mala (cca. sve to x2 – 1500 kn). Dakle, ukoliko uzimate nove nosiljke svakako prije isprobajte negdje pa se tek onda odlučite za iste. Dakle, ovo je bio san snova. Predivne nosiljke. Jedva sam čekala da ih smjestimo u iste. Uzeli smo model optimum baby koji se prilagođava bebama od mjesec dana i cca 4 kg pa do 20-24mj. Podesili sve (ovaj model ima dosta gurtni kako bi se čim bolje prilagodio bebi i osobi koja nosi), smjestili bebe unutra kad ono – krič – plač. Vraćaj se u kuću. Gledamo se i ne vjerujemo. Ipak, nakon nekoliko pokušaja prihvatile su nosiljke i vrlo rado spavale u njima. Kako je to bio zimsko – proljetni period, promišljali smo kad bi ih oblačili kako ih ne bismo obukli ni pretanko ni predebelo. Svakako u obzir morate uzeti toplinu vašeg tijela kojom dodatno grijete bebu i još sloj marame ili oblikovane nosiljke. Dakle, svakako ih obucite (i to bez brige da će im biti hladno) laganije jer ćete se skuhat i vi i oni. Mi smo na 5 – 10 stupnjeva oblačili bodi, tanku vesticu, štrampice, hlačice tanke i čarape te ih prema potrebi ogrnuli našom jaknom. S rastom temperatura skidali smo slojeve odjeće. U Bazzinge smo se odmah zaljubili, a djevojčice nakon nekoliko nošenja. Koji je to predivan osjećaj kada se naslone na tebe i tako lijepo spavaju na svježem zraku, a ti se usput rekreiraš.

41889043_2111793872164058_8317173494047571968_n

Ipak, Bazzinge smo mogli koristiti tada samo kad bi suprug bio s nama. U trenucima kada bih bila sama trebalo nam je nešto drugo. Guglajući, naletjela sam na Minimonkey twin i odrekla se svih mogućih darova samo da nagovorim supruga da uzmemo Minimokey. Uzeli smo ga 🙂 Divotaaa! Minimokey je zamišljen kao dva ring-slinga spojena u jedan stoga se vrlo lako postigne da nožice budu u obliku slova M, a kralježnica u obliku slova C. Tkanina je mekana, a sa svake strane ima po dvije rupe u koje se smjeste nožice. Ima jednu kopču i 4 gurtne. San snova! Potrebno je malo vježbe i namještanja, ali zaista je vrlo jednostavna nosiljka. Vrlo rado su se nosile u njima i vrlo brzo bi zaspale u njima. Kako u kući tako i izvan nje. Ono to je u ovoj nosiljci teško izvesti (meni nemoguće) jest izući uspavanu bebu van bez da je probudiš. Tako da sam kada su zaspale sjela s njima na kauč i pustila ih nako ušukane dok bih ja gledala film ili čitala knjigu. Minimokey twin ide od rođenja do 12 kg svake bebe i cijena mu je oko 1000 kn. Vrijedi svake kune i preporučam ga svakome.

 

 

Kako je ljeto dolazilo Bazzinge od kepra postajale su nam debele za nošenje. I u tom trenu sam požalila što nisam odmah uzela od tkane marame (a nisam jer su malo skuplje). Nakon vijećanja, donijeli smo zajedničku odluku kako ćemo ove prodati (možete prodati za gotovo istu cijenu) te naručiti nove od tkane marame. Bebe su već porasle pa smo u dogovoru s šivalicom uzeli model primus baby (pogodna za dob od 4 mj. pa do 20-24 mj). Naravno, biranje dezena zahtijeva nekoliko dana promišljanja. 🙂 Ta mekoća nosiljke od tkane marame je nešto neopisivo. Guza bebama tako lijepo upadne preko panela. Ovo je prva nosiljka u kojoj se nisu bunile kada smo ih prvi puta stavili. Lagana je i prozračna te se vrlo lako namješta. Ima manje gurtni od optimum baby modela, no pogodniji je kada već bebe malo porastu. S dvije Bazzinge uspijevam ih istovremeno nositi. Malo je nezgodno na ramenima što se preklapaju naramenice (postoje i takve nosiljke baš za blizance poput twingo-a gdje je to riješeno), no to nije toliki problem.

 

42045391_263991787466833_4402454633608380416_n

Dakle, svijet nošenja beba u nosiljkama i maramama jest cijeli jedan svijet za istražiti. Od proizvođača do dezena i materijala. Od ring slingova do mei taia. Svakako prije kupnje preporučam da isprobate nosiljke i tek onda kupite s obzirom da cijene nisu baš male. Nas su Minimonkey twin i Bazzinga spasili. S tim da Minimonkey više ne korisitimo kako su porasle, ali su nam divne Bazzingice i dalje u opticaju. Ono što je najbitnije, beba zadovoljne, a vi imate dvije slobodne ruke za obavljanje poslova. Bazzinga svoje modele ima i u toddler veličinama tako da blizance možete nositi dokle Vam to Vaše tijelo dozvoljava. Nadamo se da će se i netko od Vas zaljubiti u Bazzinga nosiljke .

Slijedi nekoliko linkova koji vam mogu poslužiti kao primjeri nošenja blizanaca.

Nošenje u elastičnoj marami

Nošenje u tkanoj marami

Minimonkey twin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.