Cirkus zvan “njega bebe”

Kupanje, rezanje noktiju, masaže…. sve to zvuči tako opuštajuće, sve dok to ne moraš raditi bebi koja to zapravo i ne želi… Evo ukratko naše pustolovine s njegom beba.

Drugi dan po dolasku iz rodilišta posjetila nas je patronažna sestra koja nam je ukratko pokazala neke stvari, između ostalog kako okupati bebu. Iako sam imala iskustva s djecom i njihovim kupanjem, ovako malu bebu do tad nisam kupala. Na tom su prvom kupanju uistinu bile opuštene i divno je bilo gledati ih. Topla voda, zagrijana prostorija, one se ljuljuškaju u vodi i praktički spavaju u njoj. Patronažna ih je obrisala, stavila im kapice, obukla i dobila sam ih na hranjenje. To smo i mi činili sljedećih 2-3 puta i zaista su uživale. Pupak im je otpao u rodilištu (8. dan) tako da oko toga nismo imali neke posebne brige. Noktiće nismo rezali ako se dobro sjećam prvih cca mjesec dana. Otkinuli bi se sami. Prva tri – četiri tjedna njega je bila prilično jednostavna, laka i bezbolna.

S otprilike njihova četiri tjedna života pretvorile su se u male zvijeri po pitanju njege, a svako prematanje, kupanje i njihova njega pretvaralo se u cirkus. Osjećala sam se grozno i nemoćno. Svi pričaju kako se bebe obožavaju kupati, a naše urlaju. Što radimo krivo?

Sjećam se noći kada je sve počelo. Suprug je presvlačio bebu oko 2 sata u noći (tada sam još mislila da im je dugo biti cijelu noć u istoj peleni), a ja s drugom u sobi. Obzirom da je nezgoda bila poprilična, presvlačio je i bodi i pidžamu. Odjednom krič, plač. Dolazim, on sav jadan jer beba plače. Preuzimam je, oblačim, uzimam. Od tog trena pa do danas (a imaju skoro godinu dana) 90% presvlačenja i oblačenja s obje je bebe prošlo u suzama. Dakle, psihički smo se mjesecima pripremali kada smo trebali presvuči pelenu ili ih obući za izlazak. Oblačenje za izlazak iz kuće nas je znalo premoriti jer bi one plakale i plakale. Čudili smo se već ponekad što nam susjedi nisu pozvali centar za socijalnu skrb. Mislim, uzmite u obzir da je to više od desetak pelena dnevno (po bebi), a one za svaku urlaju. Od trenutka kada su se posjele urlanje se malo ublažilo jer bi dio presvlačenja obavili sjedeći. Ipak, s njihovih sad skoro godinu dana, barem dva presvlačenja dnevno još budu u suzama (pocendravanju). Pokušavamo nekako kroz igru, vole držati neki predmet i igrati se njime, no kada su pospane nema te stvari koja bi ih okupirala.

Kupanje… Da… Voljele su se kupati… Sve dok više nisu (otprilike do kada smo ih i bez problema presvlačili). Dva tjedna smo ih kupali uz krič bebe koja se kupa i krič one koja čeka jer mama baš sad mora držati drugu bebu. Plakanje je počelo čim bi ih spustili kako bismo pripremili kadicu s vodom, izmjerili tempraturu vode (u početku nikako nismo bez mjerenja bili sigurni jel’ pretopla ili prehladna). Pokušavaš umiriti jednu u kadici, a srce ti se slama jer slušaš drugu kako plače. Noćna mora. Nabavili smo i Lazy kupoko, ali 0 bodova. Ipak, jednog dana, kada se jedna od njih uneredila do vrata i bilo je potrebno brzinsko tuširanje, otkrili smo kako ih možemo kupati bez suza. Dakle, prebacila sam bebu prema naprijed preko podlaktice, primila je ispod oba pazuha i polijevala vodom. I beba nije plakala! Wow. Od tada, do kada se samostalno nisu posjele kupali smo ih na taj način. Savjetujem svima koji imaju problema s kupanjem da probaju na ovaj način. Ovako se bebe osjećaju sigurnije. Kupali smo ih od tada u umivaoniku. Od osmog mjeseca života kupaju se u kadicama, ispiremo ih pod tušem. Odnosno, to sve odradi sada tata 🙂

Rezanje noktiju osobno mi je bila noćna mora. Strašno sam se bojala da ih ne porežem. Još uvijek mi nije svejedno. U početku sam im noktiće rezala grickalicom. Nekako sam se osjećala sigurnije. S 4 mjeseca sam im poečela režati škaricama i mogu reći kako mi je znatno lakše i ugodnije tako. Ne vole to i u principu im režem u snu (u protivnome im suprug drži ruke, ja režem – krič/plač).

Masiranje im je tek sad postalo ugodno i tek sad zaista uživaju u tome tako da ih pred spavanje opuštamo masažom.

Zaključak? Nekih posebnih savjeta nemam. Otkriće nam je bilo kupanje preko ruke, a sve ostalo valjda mora proći s vremenom. Ono što mi je novost ove jeseni jest da nemaju problema s kapicama i trakicama za kosu. I frizure smo počele raditi bez njhovog izmicanja. Preostaje nam borba s presvlačenjem, ali ne damo se (ni mi, ni one) 🙂 .

 

kupanje

Advertisements

2 thoughts on “Cirkus zvan “njega bebe”

  1. Hvala za post. Tekst me vratio u vrijeme kada su naši, danas 8 godišnjaci, bili takvi i kada smo s oduševljenjem skužili tuširanje preko ruke. 🙂 A oblačenje… mogu samo reći – proći će. 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.