Vlastiti posao uz obitelj?

Izborile smo se za pravo glasa, pravo na rad, uglavnom smo u poslu plaćene kao i muškarci, pokrećemo i vlastite poslove, a i dalje radimo sve ono što smo i stoljećima prije…. Jesmo li mi žene lude ili?

Svoj sam posao pokrenula prije braka i obitelji uz pomoć muškarca koji mi je sada suprug. Bilo nam je baš naporno. Radila sam u grupi 11 sati dnevno, imala radionice 2 puta tjedno i 2 puta predavanja na fakultetu. Sad ni ne znam kako sam preživjela taj period od 7 mjeseci, kada sam zaposlila još jednu osobu.

Sada, uz godinu dana stare blizanke proširujemo posao. Radimo već mjesecima na tome, ali sad je sam kraj priprema i turbo nam je. Vlastiti posao znači biti u njemu od 0-24. To isto znači da nemaš porodiljni u smislu da godinu i nešto ne razmišljaš o poslu i totalno se opustiš. Vlastiti posao podrazumijeva uvijek uključen mobitel, rješavanje problema, dogovaranje svega što treba, rješavanje papirologije, itd. itd…. Ipak, prioritet su mi moje djevojčice i zaista sam u ovih godinu dana pokušavala odgoditi sve što nije hitno. Ono što mi olakšava sve to jest spoznaja da je moj posao zapravo moj poziv i da volim to što radim.

Koliko je lako biti žena poduzetnica s obitelji? Prvenstveno mislim da to ovisi o stanju uma. Koliko si sami u glavi možete olakšati/otežati tako i je. Mjesec dana prije nego li sam trebala roditi cura koja je bila zaposlena kod mene otišla je i trebali smo tražiti novu. Zamislite trudnicu koja nosi blizance, noćima ionako ne spava, boli ju sve živo, a treba tražiti novu radnicu i ufurati je u posao. Veselo, ha? E tu je važno stanje uma: ili prihvatiš i kažeš, ok još jedan izazov ili padneš u depresiju jer baš tebi sve u životu ide naopako. Ja sam ovaj prvi tip. I zbog toga mi je znatno lakše uz posao funkcionirati kao majka i žena. Odnosno, obratno. Uz obitelj funkcionirati na poslu.  Jer uz posao koji obavljaš za novce, tu je tvoja divna obitelj koju voliš najviše na svijetu, no kojoj je potrebno da bude i skuhano, oprano, opeglano…. Ono što vam svakako uz sve to treba jest suprug kojemu ne smeta ukoliko nema svježe skuhano i počišćeno i koji vam na kraju dana kaže: “ajde, sjedni malo” umjesto: “zašto nisi”.

Prvih sam mjeseci plaće isplaćivala tako što bi barem jednu bebu imala u rukama (ili na sisi) pa su se zaredale i greške. S curama koje rade kod mene čujem se na gotovo svakodnevnoj bazi. Pa onda kad imaš i skroz neprospavane noći, moraš napisati/reći neku smislenu rečenicu iako pojma nemaš što pričaš jer ili netko plače ili presvlačiš nekog ili je mozak jednostavno stao. Sada me čeka bojanje zidova (jer naravno, to moram ja – drugi ne znaju ;), rjeavanje papirologije, novi upisi, projekti, zapošljavanje osoblja, priprema osoblja….. Uz dvije jednogodišnje djevojčice koje su srećom toliko dobre da ih mogu ostaviti kod svojih povremeno na par sati i riješiti dio posla. Ponekad mi između peglanja, pranja, kuhanja, nazivanja, igranja s curkama, njihovog odgajanja i ostalog dođe da sjednem i zurim u sunce i “pustim mozak n apašu” :). Al onda shvatiš da nemaš vremena ni za to i da ti je draže napisati nekoliko rečenica na blogu dok curke spavaju.

Može se. Morate znati što želite. Imati viziju i voljeti to što radite. Ima trenutaka kad pomisliš, što je meni ovo trebalo, ali sve se razvedri ukoliko znaš da je to ono što želiš. Dakle, pronađite potporu u partneru, mora znati da nikako kuća neće biti tip – top ukoliko ćete pokrenuti svoj posao. Trudite se ipak da djeca ne ispaštaju zbog posla (naravno da dob djeteta igra veliku ulogu pri  pokretanju posla), da ste u danu određeni dio vremena posvećeni samo njima. Pokretanje posla najteži je dio. Potrebne su sigurno godina – dvije da se sve stabilizira. Uspjeh nikako ne stiže preko noći. Budite spremni na sveprisutan umor koji ublažava želja i ljubav prema poslu. Sretno svim mamama koje su dovoljno hrabre da se upuste u nove životne izazove. A one koje misle da to neće moći – probajte! Izgubiti ništa ne možete.

Slikovni rezultat za working mom

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.