Prirodom protiv prehlada

Zaista težim prirodnom načinu življenja. Kako u prehrani tako, izboru materijala koji me okružuju tako i u borbi protiv prehlada. Kažu kako je prevencija pola zdravlja i uistinu tako jest. Danas imamo zaista mnoga saznanja kako se preventivno boriti s virusima i bakterijama. Kako to mi činimo?

Naši oblici prevencije protiv prehlade:

 • boravak na svježem zraku (mislim kako je ovo uistinu temelj u ovim hladnijim danima. Neka vas ne brinu niske temperature. Sjećam se kako su nam na fakultetu pedijatri govorili kako djeca bez problema mogu i do -15 stupljeva celzijevih biti vani. Važno je primjereno ih obući, što znači niti previše, niti premalo odjeće. Izađite nekoliko puta dnevno ukoliko ste u mogućnosti. Boravak vani ih umiruje, umara i svakako doprinosi boljem funkcioniranju organizma. )
 • provjetravanje prostorije (nastavlja se na prvo. Otvorite sve prozore u svim prostorijama kada izađete u šetnju. Dozvolite da svjež zrak uđe i u vaše domove. Kažu kako nikda nije bilo toliko bronhitsa, između ostalog i zato što se djecu nikada nije toliko držalo pod staklenim zvonom)
 • redovno pranje ruku (ovo znaju već i vrapci na grani, no ipak ljudi često zanemaruju pranje ruku, posebno dječjih. Djeca svugdje primaju stvari te potom ruke stavljaju u usta. Ovdje ne govorim o opsesivnom pranju ruku, već o pranju ruku poslije dućana, boravka u kolektivu i sl.)
 • hrana (dakle, što više prirode u hrani, a što manje kemije. Zaista, pokušavam da cure jedu što više povrća i voća, slatkiše ne jedu za sada uopće. Obožavaju variva i juhe. Voća jedu u velikim količinama. Ono što sam im počela s početkom hladijih dana davati, jest sok od cijeđene naranče i u nju vrlo malu količinu acerole- američka trenja, najpoznatiji izvor vitamina C. Vitamin C tijelo ne može proizvesti samo, stoga je vrlo važno da dovoljnu količinu unesemo hranom, a važan je za cjelokupno funkcioniranje organizma.)
 • piće (sve što curke piju jest voda te jednom dnevno cijeđeni sok naranče)
 • eterična ulja (kupila sam divan difuzer u kojeg svakodnevno stavim 10-ak kapi Ravensare – ima izrazito antivirusno djelovanje, a pogodna je za uporabu kod djece i odraslih. Sva eterična ulja koja uzmim su Oshadijeva preko Terre organice. Kap ulja kapnem i na majicu prije vrtića)
 • temperatura prostorije – temperatura prostorija u kojima boravimo ne prelazi 23 stonja Celzijevih. Kažu kako je idealno od 19 -22 stupnja. U spavaćoj sobi idealna temp trebala bi biti od 16-19 stupnjeva. Nama je u ovo doba obično oko 17 stupnjeva
 • ovlaživač zraka (s početkom grijanja pažnju treba obratiti na vlažnost zraka kako sluznica nosa ne bi bila suza)
 • dojenje (curke još uvijek sišu i ne mislim uskoro prestati, nikako ne kroz zimu s obzirom da je majčino mlijeko snažan prirodni lijek)
 • zaobilazite trgovine (ukoliko imate priliku da vam netko pričuva dijete, probajte ne voditi ih u trgovine, šoping centre, amublante i sl. Dovoljno je da netko kihne pored djeteta i krene sve po redu. Svakako probajte i vi izbjegavati takva mjesta jer možete biti kliconoša i prenijeti djetetu nešto što vi nećete razviti. Naravno da morate obavljati stvari, ići na posao i sl., ipak probajte poslije šopinga provesti čim više vremena na zraku)

Što kada ipak krenu naznake prehlade?

Prevencija jest pola zdravlja ,ipak, ostaje i ona druga polovica. Svakodnevno smo izloženi virusima i bakterijama, a posebno djeca koja borave u kolektivu. Što kada krenu naznake prehlade?

 • čišćenje nosića (na prve znakove začepljenog nosića počinjemo odmah s uštrcavanjem fiziološke te po potrebi izvlačenjem)
 • začepljen nosić (narezan crveni luk pored glave)
 • eterična ulja (pri prehladi koristim eukaliptus globulus – ima jako antibakterijsko i antivirusno djelovanje, a najčešće se koristi kod dišnih infekcija)
 • upaljeno grlo (topla voda (ne vruća), žlica meda, cijeđeni limun, đumbir – ovo još nisam koristila s curama, ali meni uvijek pomogne)
 • kašalj (povrtnica + med. Ovo je za djecu 12+ mjeseci. Čarobni lijek. Izdubite povrtnicu u nju stavite med i ostavite preko noći. Nama rješava kašalj (i odraslima) kroz dan – dva. Svakako savjetujem i drenažu)
 • temperatura (temperaturu skidamo tek ukoliko prijeđe 38,5 stupnjeva C i to je do sada bilo samo jednom te smo skidali čepićem i kupkom)
 • inhaliranje (također s prvim znakovima prehlade odmah počinjemo s inahalacijama fiziološkom otopinom)
 • svježi zrak (prehlada nije prepreka izlasku na otvoreno, naprotiv – lijek je u borbi protiv prehlade)

Obje djevojčice su vrlo malo bolesne. Preboljele su svaka dvije prehlade od 2-3 dana i šestu bolest. Sretna sam što je jedini lijek koji su primile 2 čepića (i to samo jedna). Nadam se kako ćemo uz sve ovo i prvu vrtićku zimu provesti zdravi.

povrt

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.